Passief geld verdienen online klinkt als muziek in te de oren, vind je niet? En wat nou als we je zouden vertellen dat wij een manier weten om daadwerkelijk automatisch inkomsten te generen als blogger, puur door de inzet van affiliate marketing. Je moet alleen nog even weten hoe je affiliate marketing succesvol inzet als blogger, wij helpen je verder in deze blog.

Wat is affiliate marketing?

Om je even het complete plaatje te geven is het wellicht handig om eerst uit te leggen wat affilaite marketing precies is. In principe is affiliate marketing een manier van marketing waarbij jij commissie krijgt wanneer er via een link op jouw website een aankoop gedaan wordt. Jij levert een koper aan bij een adverteerder en daar word je als het ware voor beloond. Het voordeel voor jou is dat jij als blogger zelf geen producten in hoeft te kopen en het voordeel voor de adverteerder (webshop) is dat hij mee kan profiteren van het bereik en de bezoekers die jij genereert op jouw platform. Klinkt ideaal toch?

Hoe start je een affiliate programma als blogger?

Er zijn twee manieren om als blogger affiliate marketing succesvol in te zetten. Directe samenwerkingen met adverteerders of samenwerkingen via een affiliate netwerk. We lichten ze beide hieronder even toe.

Directe samenwerkingen

Je kunt op een directe manier (zonder tussenkomst van een derde schakel) samenwerken met adverteerders die met hun productaanbod aansluiten bij de content op jouw platform. In de linkjes van de producten zul je specifieke UTM tags moeten laten plaatsen, zodat je kunt meten dat de bezoeker via jouw platform een aankoop heeft gedaan bij de shop. Wanneer je geen tracking link (dus gewoon een normale link) op je platform plaatst, kan niet worden gemeten dat jij de converterende bezoeker hebt aangeleverd en in dat geval ontvang je dus helemaal niets. Om UTM tags (kleine stukjes code) in de linkjes van de producten te plaatsen, heb je hulp van een developer nodig (tenzij je zelf heel technisch bent). Dit betekent ook direct dat dit niet de makkelijkste optie is. Gelukkig hebben we nog een tweede optie, namelijk aansluiten bij een affiliate netwerk.

Aansluiten bij een affiliate netwerk

Als je je aansluit bij een affiliate netwerk val je als blogger onder de noemer ‘publisher’ omdat jij producten publiceert op jouw platform. Deze producten zijn van shops welke vallen onder de noemer ‘adverteerder’, aangezien de shop als het ware met zijn producten adverteert op jouw platform. Jij bent als blogger dus de publisher en de webshops is de adverteerder.

Zodra je je hebt aangesloten bij een netwerk en een account heb gecreëerd, kun je je gaan aanmelden voor affiliate programma’s van adverteerders die bij jouw platform passen. Als zij jou goedgekeurd hebben kun je tracking links downloaden en deze op jouw website plaatsen.

Zodra een bezoeker uit klikt via een link en een aankoop doet op de webshop van de adverteerder, krijg jij commissie over de aankoop. Het enige wat je dus hoeft te doen is converterende bezoekers doorsturen naar de desbetreffende partner. We noemen dit passief inkomen, omdat het automatisch doorloopt zonder je hier wat voor hoeft te doen. Het enige wat je nodig hebt is bezoekers op je website uiteraard.

Affiliate netwerken waarbij je kunt aansluiten als blogger

AWIN
Tradetracker
Daisycon
FamilyBlend
Linkpizza
Bol.com
Etsy

Bol.com en Etsy hebben beide hun eigen affiliate netwerk. Je kunt je gemakkelijk aanmelden als affiliate partner waarna je in feite door hen site kunt scrollen op zoek naar affiliate links van producten die jij op je blog wilt promoten.

Hoe spreek je als blogger een commissie percentage af met een adverteerder?

In de meest gevallen hanteren adverteerders standaard commissie levels voor content partijen. Bijvoorbeeld 10% over iedere aankoop. Mocht je hierover willen onderhandelen kun je met de adverteerder of account manager van het affiliate netwerk in gesprek gaan. Een andere mogelijkheid is om samen te werken op CPC-basis: Cost Per Click. Dit betekent dat jij een fixed bedrag ontvangt over iedere bezoeker die je doorstuurt naar de adverteerders website. Dit bedrag is niet afhankelijk van of de bezoeker een converterende bezoeker of een niet converterende bezoeker is en dat is dan ook de reden dat adverteerders hier vaak niet de voorkeur aan geven aangezien dit een risico meegeeft. Maar nogmaals, je kunt hier natuurlijk wel over proberen te onderhandelen met adverteerders.

Manieren om affiliate marketing succesvol in te zetten als blogger

  1. Creëer content

Als blogger zijnde is het hoofddoel van jouw platform waarschijnlijk het creëren van content. In feite kun je affiliate marketing makkelijk combineren met het schrijven van blogs. Wanneer je over een product schrijft, kun je een affiliate tracking link downloaden van het product waar je over schrijft en deze vervolgens plaatsen in je blog. Deze tracking links genereer je via de tracking link generator in het dashboard van het affiliate netwerk. Zodra de bezoeker via deze link een aankoop doet ontvang jij commissie. Dit kan op productcategoriën zoals kleding, elektronica, hotel boekingen en boeken, maar ook op diensten zoals verzekeringen bijvoorbeeld. In principe kun je talloze kanten op wat betreft affiliate marketing.

 Zodra je de links geplaatst hebt is het enige wat jij nog moet doen bezoekers genereren naar je blog toe. Zonder bezoekers genereer je geen clickouts en dus ook geen commissie.

  1. Integreer een shop in je blog

Zoekmachines zoals www.boetiek.nl en www.beslist.nl (ook wel affiliate webshops genoemd) werken op basis van affiliate marketing. Dit soort platforms tonen producten van aangesloten adverteerders en wanneer de bezoeker uit klikt en een aankoop doet, genereert het platform commissie inkomsten. De software van een zoekmachine is vrij gecompliceerd, aangezien je te maken heb met importsystemen die dagelijks product feeds importeren van adverteerders met meer dan duizenden producten per shop.
Sommige van dit soort websites werken met partnerprogramma’s waardoor je als het ware een stukje ‘zoekmachine’ met producten kunt integreren op je eigen website. Op die manier kun je dus een ‘shopping’ toevoegen aan je blog, om meer affiliate inkomsten te genereren zonder dat je zelf een complexe zoekmachine software hoeft te bouwen.

  1. Affiliate linkjes posten op social media

Als je met jouw blog een groot bereik op Instagram of Facebook hebt, zou je affiliate links ook in kunnen zetten op jouw social media kanalen. Wanneer je weet dat je met een post veel click outs genereert, kan het relevant zijn een product te promoten in je swipe up op Instagram, waaronder je een affiliate linkje plaatst naar het desbetreffende product. Zodra een bezoeker het product koopt, ontvang jij commissie.

  1. Affiliate linkjes in nieuwsbrieven

Om affiliate marketing succesvol in te zetten als blogger kun je natuurlijk ook affiliate linkjes verwerken in je nieuwsbrieven. Integreer shoppable producten of promoot producten in je nieuwsbrief waaronder je een affiliate linkje plaatst naar de desbetreffende shop.

  1. Voeg shoppable producten toe aan je blogs

Door shoppable producten, oftewel een shopping, onder aan je blog toe te voegen creëer je waarde voor je bezoekers. Wanneer jij over een product schrijft en je plaatst een clickable product foto (in meerdere kleuren of modellen bijvoorbeeld) onderaan het artikel, kan de bezoeker van jouw blog het product meteen kopen wanneer hij of zij uit klikt op de affiliate link. Op deze manier hoef je niet een complete shop te integreren (zoals punt 2), maar kun je jouw blogs wel shoppable maken. Bol.com heeft een feature in haar affiliate partner dashboard waarmee je dit soort shoppable producten heel gemakkelijk kunt integreren in je content.

Conclusie

Dus op de vraag “Hoe zet je affiliate marketing succesvol in als blogger?” hebben wij vijf antwoorden. Integreer een shop of shopping gedeelte op je blog, verwerk affiliate links in je content en nieuwsbrief en promoot producten met affiiliate links op je social media kanalen.