Iedere ondernemer moet er aan geloven – het maken van een financiële begroting. Wanneer je geen ervaring hebt met het maken van een finaciële begroting, zou het zomaar kunnen dat je hier behoorlijk tegenop ziet. Want waar en hoe begin je zoiets? Toch is het maken van een financiële begroting zeer zeker aan te raden. Wellicht heb je het nodig voor een financiering van de bank, of moet je een financieel en ondernemingsplan aanleveren bij de KVK wanneer je vanuit de WW een bedrijf opstart. Mocht beide niet het geval zijn is het alsnog verstandig een financiële begroting te maken voor jezelf, om enerzijds doelen te stellen en anderzijds een overzicht te hebben van de inkomsten en uitgaven op korte en lange termijn. Vandaag geven we je 3 belangrijke tips bij het maken van een financiële begroting zonder ervaring.

Wat is een financiële begroting?

Een financiële begroting of financieel plan is een overzicht van de financiële inkomsten en uitgaven van je onderneming. Aan het begin van het opstarten van je online onderneming zullen veel van deze uitgaven en inkomsten slechts een schatting zijn. Ga je een product produceren en heb je al duidelijk inzicht in het kostenplaatje? Dan kun je concretere cijfers meenemen in het financiële plan. Een financiële begroting is in principe een plan van de verwachte liquide stromingen in jouw onderneming, zowel kosten als omzet en uitgaven als inkomsten. Gebaseerd hierop kun je zien wat je verwachte winst zal zijn na het eerste jaar en hoeveel financiële middelen je nodig hebt voor nieuwe investeringen.

Waar gebruik je een financiële begroting voor?

In principe is een financieel plan of een begroting een hulpmiddel waarmee je bepaald of je ondernemingsplan financieel haalbaar is en of je genoeg financiële middelen hebt om de onderneming te starten en de startfase door te komen. Een financieel plan maak je voor jezelf, de bank, de KVK of wellicht voor financierders van je onderneming. Dit plan helpt je een financierder of bank te overtuigen geld te investeren in jouw onderneming. In het geval van de KVK ligt het iets anders. Zij hebben namelijk een financiële begroting nodig om te bepalen of jouw onderneming een gezond liquide toekomstperspectief heeft.

3 tips voor het maken van een financiële begroting zonder ervaring

Het zou zomaar kunnen dat je ooit een financiële begroting hebt moeten maken voor school of op je studie, maar wanneer je nooit eerder een onderneming bent gestart, is de kans klein dat jij als startende ondernemer ervaring hebt met het maken van een financiële begroting of financieel plan. Je bent lang niet de enige, dus raak vooral niet in paniek. Vandaag geven we je 3 belangrijke tips voor het maken van een financiële begroting zonder ervaring.

  1. Gebruik een financieel template

Als je nog nooit eerder een financieel plan hebt gemaakt, heb je wellicht niet eens een idee hoe zoiets eruit ziet. Er bestaan een hoop templates die je kunt gebruiken voor het opstellen van een financieel plan. Qredits onder andere biedt een fijne template aan die je voor jouw onderneming kunt toepassen. Qredits biedt verschillende sjablonen voor het opstellen van een financieel plan. Naast een eenvoudig sjabloon, vind je hier een uitgebreid sjabloon voor het opstellen van een financieel plan. Daarnaast heeft Qredits ook templates voor een exploitatiebegroting en liquiditeitsbegroting. Je vindt alle templates voor het maken van een financieel plan hier.

  1. Doe research en vraag hulp van experts

Met beperkte kennis omtrent het opzetten van een financieel plan is het verstandig genoeg research te doen en eventueel een expert in te schakelen.
Naast het opstellen van een financiële begroting, is het aan te traden een liquiditeitsbegroting op te zetten. Dit is een overzicht waarin je weer geeft wat de inkomsten en uitgaven van je onderneming per maand zijn. Hierbij moet je goed in je achterhoofd houden dat kosten niet hetzelfde zijn als uitgaven en inkomsten niet hetzelfde zijn als omzet.
Het kan namelijk zijn dat je in een bepaalde maand omzet genereert, maar dat deze door partners pas een maand later aan je wordt uitbetaald. Dit betekent dat je in de maand waar de omzet staat, je dit geld nog niet op je rekening hebt staan. Als je die maand wel al uitgaven hebt, maar deze niet met liquide middelen kunt bekostigen heb je een probleem. Belangrijk dus om dit goed te specificeren in je begroting.

Op Ondermersplein.nl, Ikgastarten.nl en bij de KVK kun je een hoop informatie vinden over hoe je een financieel plan opstelt zonder ervaring. Vind je het alsnog lastig om te starten, dan zouden we zeker aanraden een expert te benaderen. Wellicht ken je iemand in je omgeving die accountant of boekhouder is en even een middagje met je mee wilt kijken. Gebruik maken van je netwerk is het allerslimste wat je kunt doen als startende ondernemer.

  1. Wees realistisch

Wanneer je je eigen onderneming start wil je het liefst zo snel mogelijk winst maken, toch? Helaas is dit niet altijd de realiteit. Vergeet niet dat je in de startfase van je bedrijf best wel wat opstartkosten kunt hebben.
Inschrijven bij de KVK, notariskosten bij het opzetten van een BV, huren van een kantoor, het laten bouwen van een website, het inkopen van voorraad of productiekosten van de producten die je gaat verkopen – al deze kosten worden gemaakt in de startfase van je onderneming, zonder dat je op dat moment al omzet genereert.

Het is dan ook niet gek als je in de eerste maanden meer kosten hebt dan omzet genereert. Wel is belangrijk dat je genoeg eigen vermogen of een financiering hebt om deze kosten te dekken.
Alleen al om dit in kaart te brengen is het verstandig een financiële begroting te maken. Wellicht kom je erachter dat je veel meer kosten hebt dan je van te voren hebt ingeschat en dat je meer liquide middelen nodig hebt om dit allemaal te kunnen financieren. Daar kun je maar beter in een vroeg stadium achter komen zodat je nog op tijd kunt gaan snijden in de kosten of een financierder kunt gaan zoeken.

Tijdens het maken van de financiële begroting is het belangrijk om realistisch te zijn. Als vanzelfsprekend heb je genoeg kapitaal nodig om je onderneming te starten. Als uit je financiële begroting blijkt dat je niet genoeg kapitaal beschikbaar hebt, kun je op zoek gaan naar een investeerder of financierder. Het is belangrijk om alle kosten in je financiële plan op te nemen (zelfs de laagste kosten die je maakt – bijvoorbeeld het aanschaffen van een muis en toetsenbord). Wat betreft het begroten van de verwachte omzet, ook hier is het belangrijk om realistisch te zijn. Je kunt wel begroten dat je binnen 3 maanden al 50.000 organische bezoekers op je website zult hebben, maar in werkelijkheid weet je dat alleen Google al 3 tot 5 maanden nodig heeft om jouw SEO content te indexeren. 50.000 organische bezoekers is dus niet in ieder geval realistisch en je hebt alleen jezelf ermee als je jouw cijfers groener laat uitkomen dan ze in werkelijkheid zullen zijn.

Vind je het lastig om een schatting te maken van verwachte omzet? Ga eens wat benchmarks na van bedrijven in jouw markt, vraag een adviseur om raad of doe research bij bedrijven met vergelijkbare verdienmodellen. Succes!