Het idee voor je online onderneming staat, je hebt een business plan uitgewerkt en dan wordt het tijd om te beslissen voor welke rechtsvorm je gaat kiezen.

Als je nog nooit eerder een bedrijf hebt opgezet, zul je jezelf hier even in moeten verdiepen. De verschillende rechtsvormen hebben verschillende voor- en nadelen: zoals privé aansprakelijkheid, bepaalde oprichtingseisen of belastingvoordelen. Daarnaast speelt ook nog een rol of je het bedrijf in je eentje gaat opzetten of samen met een vennoot bijvoorbeeld. Tenslotte kan het ook zijn dat er andere aandeelhouders of investeerders betrokken zijn. In zo’n situatie past de ene rechtsvorm beter dan de andere. In dit artikel gaan we je het verschil uitleggen tussen de verschillende rechtsvormen voor het opzetten van een online onderneming.

De verschillende soorten rechtsvormen

Maar om te beginnen, wat is een rechtsvorm nou eigenlijk? In feite is dit de juridische vorm van je bedrijf, welke je bij inschrijving bij de KVK (Kamer van Koophandel) moet opgeven. Bij het opzetten van een online onderneming kun je kiezen tussen maar liefst 7 verschillende rechtsvormen. Niet gek dus dat je in de war raakt en zo snel niet weet welke beslissing je moet maken. Je kunt namelijk kiezen tussen de Eenmanszaak, Vennootschap onder Firma (VOF), Maatschap, Commanditaire Vennootschap (CV), Naamloze Vennootschap (NV), de Vereniging en de Besloten Vennootschap (BV). In dit artikel bespreken we alleen de meest voorkomende rechtsvormen, namelijk de Eenmanszaak, de VOF en de BV.

Rechtsaansprakelijkheid, wat betekent dat?

Er zijn twee soorten rechtsvormen, namelijk met rechtsaansprakelijkheid of zonder rechtsaansprakelijkheid.
Wanneer je voor een rechtsvorm kiest zonder rechtsaansprakelijkheid, bijvoorbeeld de Eenmanszaak of VOF, ben je met je privévermogen aansprakelijk voor alle schulden die jouw bedrijf maakt. Bij een rechtsvorm met rechtsaansprakelijkheid (BV), ben je alleen met het vermogen van je bedrijf aansprakelijk voor de schulden die je bedrijf maakt.

Start je een bedrijf alleen of met meerdere personen?

Veel starters die in hun eentje starten, kiezen voor een Eenmanszaak of Besloten Vennootschap. Maar wanneer je met iemand anders een bedrijf start, kun je kiezen voor een Vennootschap onder Firma (privé aansprakelijk) of een Besloten Vennootschap (niet privé aansprakelijk).

Ik hoor je denken: waarom zou ik dan niet altijd voor een Besloten Vennootschap kiezen, zodat ik met met mijn privé vermogen niet aansprakelijk ben? Die vraag is heel begrijpelijk en dit is ook een van de meest voorkomende vragen, dus ik zal je even het verschil hieronder uitleggen.

Eenmanszaak / Vennootschap onder de Firma (VOF) vs. Besloten Vennootschap (BV)

Bij het opstarten van een Eenmanszaak of VOF heb je recht op extra belastingvoordelen, onder andere de zelfstandigenaftrek. Dit kan vooral heel erg interessant zijn, wanneer je in het begin weinig winst maakt. Je geniet belastingvoordelen en hoeft daardoor aan het einde van het jaar veel minder af te dragen.

Bij een Besloten Vennootschap betaal je dividendbelasting, oftwel belasting over de winst die het bedrijf maakt. Ook betaalt de DGA (directeur-grootaandeelhouder) inkomstenbelasting over het loon dat hij of zij verdiend.

Wat is een DGA?

De directeur-grootaandeelhouder (DGA) is de aandeelhouder in een Besloten Vennootschap met het grootste aandelenpercentage. Richt jij in je eentje in BV op, dan ben je automatisch DGA van jouw persoonlijke holding. Richt je samen met andere aandeelhouders een BV op, dan is degene met het grootste aandelen percentage DGA.
Als DGA (directeur-grootaandeelhouder) moet je jezelf minimaal €46.000 uitkeren per jaar. Dit DGA-salaris schrikt veel startende ondernemers af om BV als rechtsvorm te kiezen. Toch is dit onterecht. Als de BV nog geen inkomsten heeft (wat in de beginfase vaak het geval is) kan er een uitzondering worden gemaakt of kan het bedrag verlaagd worden. Dit kun je gemakkelijk even bespreken met je boekhouder of accountant. Dus laat je jezelf hier vooral niet door afschrikken!

Kapitaalvereiste

Een andere vraag die veel ondernemers stellen is of er een minimum kapitaal vereiste is bij het opzetten van de verschillende rechtsvormen. Voor de Eenmanszaak en VOF is er géén kapitaalvereiste. Voor de BV werd er vroeger een kapitaalvereiste gesteld van €18.000.- echter is dit bedrag in de regelgeving sinds 2012 aangepast naar €0,01 cent.

Andere verschillen tussen de VOF, Eenmanszaak en BV

Ten slotte zijn er nog een aantal verschillen tussen de VOF, Eenmanszaak en BV. Onder andere dat bij oprichting van de BV een notariële akte moet worden opgemaakt, er een directie wordt aangesteld die wél privé aansprakelijk kan zijn en dat er verplicht een jaarrekening moet worden opgezet ieder jaar.

In de tabel hieronder vind je de verschillen per rechtsvorm nog één keer overzichtelijk uitgelegd.

rechtsvormen-online-onderneming

Nu je de belangrijkste verschillen weet tussen de verschillende rechtsvormen, hoop ik dat je gemakkelijker een keuze kunt maken. Houd wel in je achterhoofd dat je jouw Eenmanszaak of VOF in een later stadium altijd nog over kunt zetten naar een BV.

Ga je sowieso met verschillende aandeelhouders starten dan ligt de BV in feite het meeste voor de hand. Begin je als freelancer of ZZP’er dan is een Eenmanszaak of BV (persoonlijk holding) de juiste keuze.